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About mittan Road

Nobody knows what happen tomorrow, but everything is necessary for myself on my life. This is my road I have been walking to be HAPPY-aging not anti-aging. And, where there's a will, there's a way!

今までの道 これからの道 私のHAPPYエイジングロード♪

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Posted by mittanr on

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Tohoku Local Dishes in Japan! ~東北の郷土料理~

Posted by mittanr on   2 comments   0 trackback

昨日は、キッコーマン㈱主催の郷土料理講習会に参加しました。
震災以降、とても気になっていた東北の郷土料理・・・その一部を教えて頂きました。

Good morning, how are you?
Thank you for coming to my blog today too.

Well, I took a cooking lecture of tohoku local dishes yesterday.
Actually I've been interested in local food especially of tohoku area in Japan
after the great earthquake.

And I learned four kinds local dishes and the wisdom of cooking of people in tohoku area.
They have been making food by useing ingredients in excellent preservation and
seasonal vegetables well.
I'll try making these dishes and I'd like to know tohoke local food more!


写真上から左回りに:
にしんと筍とふきの煮物(岩手県) 乾燥ではなく、干したソフトにしんを使いました。
                      脂がのっていてとても美味! 春らしい一品。
茄子のだし(福島県) この「だし」はお漬物のような郷土料理のこと。山形のだしが有名。
はっと汁(宮城県)  すいとんに似ています。
              料理名は、あまりに美味しくてご法度という意味からきたという説も。
ずんだ餅(宮城県)  意外に簡単!枝豆の色がキレイ。


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Comment

kanako says... ""
はっと汁、美味しそうですね!
「だし」はご飯にかけて食べるの?
売ってるの見かけるけど、どうやって食べるのかな~と思ってました。

2012.05.25 16:56 | URL | #- [edit]
mittan says... "Re:"
Kanakoさん♪
「だし」は、東北の人たちは、ご飯にかけて食べることが多いみたいよ。
使ってる野菜も夏野菜だから、夏に食べる方が美味しそうよね。
はっと汁は、とても優しい味、体に染みる感じでしたよ(*^_^*)
2012.05.26 07:03 | URL | #- [edit]

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